30 d’agost 2006

Una altra Fira desaprofitada, i en van… quantes?

Acabem de celebrar la Fira de Xàtiva, festa que comença el 15 d’agost com en altres pobles dels Països Catalans, la qual cosa ens recorda la cultura comuna compartida que tan combatuda ha estat pels polítics de torn, ocupats en esquinçar la identitat d’aquesta nació.
En els cartells que cada any anuncien la Fira es podia llegir la frase: “ des del 1250 per privilegi del rei Jaume I”.
Ha sigut important durant segles i, referent per a la gent de la comarca i comarques veïnes que acudien uns, a vendre i altres a comprar allò que necessitaven per a l’any.
La Fira servia de vehicle de comunicació entre les persones, tenint en compte la realitat social i econòmica que havia donat lloc al seu naixement.
Però els darrers anys amb una successió al front del govern municipal de majories absolutes tan del PSOE com del PP han abocat a la Fira a una crisi profunda d’identitat, no obstant això, hem assistit a un increment desorbitat i preocupant de la despesa destinada a la seva organització, la qual cosa no ha anat acompanyada ni d’explicacions satisfactòries sobre la seva justificació ni de beneficis envers la comarca o el País.
Cada any el polític de torn ens ofrena xifres rècords de visitants i de tones de fem recollides respecte de l’anterior, però sols hi ha que escoltar i parlar amb la gent més gran per adonar-se que menteixen, i que la Fira ha conegut més participació, ha ocupat una major superfície i, ha presentat una diversitat de negoci major que l’actual.
No hi han idees, i les que es posen en pràctica no estan adreçades a convertir la festa en esdeveniment que potencie, desenvolupe i recolze l’economia, les empreses, la comunicació o la cultura dels territoris dels Països Catalans.
Es desaprofita un esdeveniment que hauria de servir per a mostrar al món la potencialitat, la creativitat, l’empenta i les possibilitats de la gent del nostre territori.
La Fira hauria de ser el fòrum, l’escaparata on any rere any es mostrés l’activitat cultural, empresarial, social o veïnal generada des del nord al sud del territori.
És açò el que afavoriria el coneixement mutu, l’intercanvi cultural, l’econòmic, la qual cosa ens donaria cohesió com a nació i trauria benes dels ulls i odis irracionals generats per tantes i tantes mentides interessades.
Contràriament els diners públics destinats a la seva organització se n’han anat en “events” (terminologia pròpia del nefast alcalde que patim) que mai han de contribuir al desenvolupament dels valors propis culturals ni a la creació de valor afegit per a la nostra nació.
Malgrat açò, la gent de la comarca i de les comarques veïnes continua fidel any rere any a la seva cita amb la Fira.
Aquesta gent és la protagonista principal d’una Fira que ens reclama una altra manera de fer la Fira, la qual no és que siga possible sinó que és ja necessària.

1 comentari:

Ramon de Calasanz ha dit...

Totalment d'acord. La Fira de Xàtiva, actualment, pels seus continguts, podria ser la de qualsevol poblet mitjanet de qualsevol lloc de Castella o Andalusia, es a dir, de qualsevol lloc menys del País Valencià. Si continua així, la Fira s'acabarà morint. Ara per ara ja està agonitzant i ha perdut la seva identitat. Les associacions culturals de Xàtiva hauríen de donar un cop de puny sobre la taula i exigir als responsables polítics que compleixin amb el seu deure envers tota la ciutadania de Xàtiva... Si no es fa res el futur és veu molt negre.

Ramon

http://ramoncr.blocat.com/