08 de febrer 2007

Descapitalització i falta de compromís en la sanitat valenciana

El balanç dels vuit anys de govern del PP al front de la Generalitat Valenciana pel que respecta a la gestió de la sanitat pública, es caracteritza per l’absència de compromís en la defensa d’un servei públic sanitari de qualitat, que atengui les demandes en matèria de salut dels ciutadans.
Al llarg d’aquestos vuit anys, els darrers quatre amb majoria absoluta en el govern, la gestió del PP ha descapitalitzat el sistema públic de salut, mentre que paral·lelament ha anat incrementant milionariament els concerts amb la sanitat privada.
Aquesta política de potenciació de la sanitat privada en detriment de la pública, ha donat com a resultat la construcció amb diners públics de tres hospitals: El d’Alzira, Torrevella i el segon hospital que es construirà a Elx, tots construïts amb diners públics, la gestió dels quals s’ha adjudicat a les asseguradores privades en règim de concert econòmic.
També han anat instal·lant en les dependències dels hospitals públics a empreses privades, amb les quals han concertat la realització de determinades proves diagnòstiques o de rehabilitació com: ressonàncies magnètiques, angiografies o rehabilitació foniàtrica.
El resultat d’aquesta política sanitària es deixa notar ja, en la sanitat valenciana en forma de descapitalització del sistema públic de salut per l’orientació dels recursos econòmics cap a l’empresa privada mitjançant concerts econòmics, el deteriorament de l’assistència sanitària prestada pel sistema públic i, el justificat descontent dels ciutadans amb l’assistència rebuda.
L’increment de la demanda assistencial dels ciutadans com a conseqüència de l’augment de la població o de la major l’esperança de vida, no ha anat acompanyada del necessari increment en els recursos humans i econòmics destinats al sector sanitari.
La conseqüència d’aquesta gestió, mancada de compromís per a la defensa de la salut dels ciutadans, és un deteriorament de la qualitat assistencial que reben els pacients del sistema públic de salut, la saturació dels serveis d'urgències hospitalàries que condueix a llargues hores d’espera abans de ser atesos i, la penositat laboral dels treballadors de la salut.
Davant d’aquestos problemes els gestors del PP miren cap a un altre costat i continuen concertant cada vegada més prestacions de la sanitat pública amb les asseguradores privades i responsabilitzen als professionals sanitaris i als malalts de tenir una percepció equivocada de la realitat.